8.9/10 klantbeoordeling (647 reviews)
Gratis retourneren
Achteraf betalen
30 dagen retourrecht

Inspiratie voor je eetkamer: met deze stoelen en barkrukken richt je je eethoek perfect in

Ga je je eetkamer of eethoek inrichten? Dan kies je waarschijnlijk ook nieuwe eetkamerstoelen. Er zijn dan een aantal dingen handig om aan te denken. In deze blog leggen we je alles uit over de ideale zithoogte van een eetkamerstoel of barkruk en helpen we je de juiste zitdiepte voor je stoelen te kiezen. Zo wordt het uitzoeken van de juiste eetkamerstoel heel makkelijk! Lees hier alles over hoe je de beste eetkamerstoel kiest, of bekijk hier meteen ons aanbod van eetkamerstoelen en barkrukken.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een eetkamerstoel?

Bij het kiezen van een eetkamerstoel of barkruk zijn meerdere dingen belangrijk om mee te nemen. Denk altijd na over deze dingen voor je een eetkamerstoel gaat kopen:

  • De zithoogte
  • Welke stoel bij je eettafel past
  • De zitdiepte
  • Het materiaal
  • Het onderstel
  • Wel of geen armleuningen
  • Welke stoel bij je interieur past

 

Zo kies je de juiste zithoogte voor je eetkamerstoel

Bij de keuze voor een eetkamerstoel is de zithoogte een hele belangrijke factor. Hiervoor is het eerst goed om te weten hoe hoog je eetkamertafel is en wat de hoogte tot de onderkant van het tafelblad is. De meeste eettafels zijn tussen de 75 en 79 cm hoog. Houd hier dus rekening mee als je je eetkamerstoelen uitkiest.

Kies je voor eetkamerstoelen met armleuningen? Dan wil je deze natuurlijk onder de tafel kunnen schuiven. Zorg daarbij dat je ongeveer 15 cm overhoudt tussen de armleuning en de onderkant van de tafel. En let ook op voldoende beenruimte tussen de stoel en de onderkant van de eettafel.

Dit is de juiste zithoogte voor een barkruk

Bij een barkruk let je er natuurlijk op hoe hoog het kookeiland is waar je de krukken aan wilt zetten. De meeste kookeilanden of keukenbars zijn ongeveer 95 cm hoog. Hier past een barkruk bij met een hoogte van 65 cm. Wil je een barkruk voor bij een bar- of statafel? Kies dan voor een barkruk van 75 cm hoog.

De beste zithouding op een barkruk creëer je als je 25 tot 30 cm overhoudt tussen de bovenkant van het tafelblad en de bovenkant van de stoelzitting. Wil je dat je barkruk multifunctioneel is? Dan kun je ook voor een verstelbare barkruk kiezen. Zo pas je de barkruk makkelijk zelf aan naar de juiste zithoogte.

Welke eetkamerstoelen passen bij je eettafel?

Behalve de hoogte van je eettafel speelt ook de vorm van de tafel een rol als je gaat kiezen welke eetkamerstoelen erbij passen:

  • Aan een rechthoekige eettafel kun je makkelijk met een groot gezin eten. En ook een etentje met meerdere mensen is geen probleem! Kies stoelen die goed naast elkaar passen, zodat je makkelijk het maximale aantal gasten een plek kunt geven. Eetkamerstoelen die goed bij een rechthoekige eettafel passen zijn bijvoorbeeld stoelen met rechte poten zonder armleuning, zoals onze eetkamerstoel Collin.
  • Een ronde eetkamertafel geeft meteen sfeer aan iedere eetkamer. Een etentje aan een ronde eettafel is ook nog eens extra gezellig! Je kan namelijk makkelijk met iedereen in gesprek gaan en elkaar direct aankijken. Om er zeker van te zijn dat je stoelen allemaal om de eettafel passen, kies je bij een ronde tafel het beste voor stoelen zonder armleuning. Bijvoorbeeld onze eetkamerstoel Iggy!

De beste zitdiepte voor een eetkamerstoel

Naast de zithoogte van je eetkamerstoel is het ook belangrijk om de juiste zitdiepte te kiezen. Met de juiste zitdiepte zit je lekkerder en het is beter voor je houding. Lange mensen hebben meestal een diepere stoel nodig dan kortere mensen. Een goede vuistregel om de juiste zitdiepte voor je eetkamerstoel te kiezen is deze: eindigt de zitting bij je knieholten als je voeten plat op de grond staan? Dan heb je de ideale zitdiepte te pakken. Je zit dan in een hoek van negentig graden: de ideale zithouding! De meeste eetkamerstoelen hebben een zitdiepte van 40 cm. Kijk hier dus goed naar als je een eetkamerstoel kiest. En een keer proefzitten is altijd een goed idee!

Welk materiaal kun je het beste kiezen voor je eetkamerstoel?

Heb je de juiste zithoogte en zitdiepte van je eetkamerstoel of barkruk bepaald? Dan is het tijd voor de leukere keuzes, zoals het materiaal van je eetkamerstoelen! Deze materialen worden vaak gebruikt voor eetkamerstoelen:

  • Stof: eetkamerstoelen met een stoffen bekleding zitten lekker en geven meteen sfeer aan je eethoek. Let bij stoffen eetkamerstoelen wel op met knoeien: om stoffen bekleding schoon te maken moet je vaak wat meer moeite doen.
  • Velvet: ga je voor een chique uitstraling van je eethoek? Dan zijn eetkamerstoelen met velvet bekleding altijd een goede optie.
  • Leer: een klassieke look creëer je met leren eetkamerstoelen. Eetkamerstoelen van leer zijn er in allerlei kleuren en varianten. Met of zonder leuning: de keuze is aan jou.
  • Bouclé: Bouclé eetkamerstoelen zorgen voor een rustige uitstraling in je eethoek. Ze zijn makkelijk te combineren met andere materialen. Lekker veelzijdig dus!
  • Teddy: Naast Bouclé stoffering is de vergelijkbare Teddy stoffering helemaal nieuw. In je eetkamer zorgt het voor een frisse look die net wat anders dan anders is. De leukste teddy eetkamerstoelen vind je hier!

Het frame of onderstel van je eetkamerstoel

Eetkamerstoelen komen met verschillende soorten frames. Welk soort onderstel je kiest hangt natuurlijk af van je wensen. Dit zijn de verschillende opties voor het onderstel van je eetkamerstoel:

  • Rechte poten: de meeste eetkamerstoelen hebben vier simpele rechte poten. Zo zit je stabiel en stevig. Dat maakt het ook één van de veiligste opties, handig als je kinderen hebt.
  • Sledepoot: een stoel met een sledepoot heeft een onderstel van buizen. Dit zit erg comfortabel, omdat de stoel een beetje meeveert als je zit.
  • Wieltjes: wil je een multifunctionele stoel die makkelijk te verplaatsen is? Ga dan voor een eetkamerstoel of barkruk met wieltjes.
  • Schommelstoel: extra ontspannen zitten? Neem dan een schommelstoel voor optimaal comfort.
  • Vanuit het midden: vind je vier rechte poten wat te saai? Ga dan voor een frame met pootjes vanuit het midden. Zo maak je van je eetkamerstoelen een echte eyecatcher in je interieur!

Eetkamerstoelen met of zonder armleuning

Als je een eetkamerstoel gaat kiezen, is het ook belangrijk om na te denken of je een stoel met of zonder leuning wilt. Een eetkamerstoel met armleuning is perfect als je je armen comfortabel wilt laten rusten. Armleuningen zorgen voor extra comfort, zodat je extra geniet van een gezellige avond tafelen. Eetkamerstoelen met een armleuning zijn wel hoger dan stoelen zonder armleuning. Meet je eettafel dus goed op voor je een eetkamerstoel met armleuning aanschaft. Zo weet je zeker dat je stoelen onder de eettafel passen. En met een eetkamerstoel zonder armleuning zit je natuurlijk altijd goed!

 

Wanneer pas je een eetkamerbank toe?

Heb je een groot gezin of krijg je vaak veel mensen over de vloer? Dan biedt een eetkamerbank uitkomst. Een bankje bij je eettafel is ook handig als je eettafel in een kleine ruimte staat: het staat gezellig en en je kan er veel mensen op kwijt. Als je jonge kinderen hebt ga je het liefst voor een eetkamerbank zonder leuning: zo kunnen je kinderen makkelijk van tafel gaan zonder dat iedereen meteen moet opstaan.

Eetkamer inrichten: inspiratie voor je interieur

Heb je de perfecte eetkamerstoelen of barkrukken gekozen? Dan is het tijd om je eetkamer in te richten! Pas je het materiaal van je eetkamerstoelen aan op het materiaal van je eetkamertafel, of ga je voor een look met meer contrast? Wat je ook zoekt, bij Huisenthuis.nl hebben we altijd het eetkamermeubel dat bij je past. Ga bijvoorbeeld voor een van onze favoriete eetkamerstoelen:

Eetkamerstoelen bestellen

Nieuwe eetkamerstoelen kopen doe je natuurlijk op huisenthuis.nl. Wij hebben eetkamerstoelen en barkrukken in alle soorten bekleding, kleuren en maten. Natuurlijk altijd met een scherpe prijs, een snelle levertijd en de beste service. Advies nodig bij je keuze, of heb je een vraag over wat de beste eetkamerstoel voor jou is? We helpen je graag.

Neem contact met ons op